Concedieri Abuzive?

Noi iti dam inapoi ceea ce ti se cuvine!

Important

September 7, 2009

1.Contestatiile la deciziile de concediere sunt SCUTITE de taxa de timbru

Contestatiile la deciziile de concediere fiind scutite de taxa de timbru, inseamna ca nu trebuie sa suportati cheltuieli suplimenare, ca in cazul altor cereri in justitie(exemplu:partaj, revendicare etc)ci doar sa o promovati in termenul legal de 30 de zile de cand vi s-a comunicat decizia in conformitate cu Art.285 Codul Muncii

2.Termenul de contestare in instanta este de 30 de zile de cand vi s-a comunicat decizia de concediere

Termenul de contestare trebuie prevazut in decizia de concediere.Daca acesta nu este prevazut trebuie sa stiti ca termenul este de 30 de zile de cand vi s-a comunicat decizia, iar instanta competenta este Tribunalul de la domiciliul dumneavoastra, sectia litigii de munca art. 284 din Codul muncii si art. 2 pct. 1 lit. b1) din Codul de procedura civila.

3.Comunicarea deciziei de concediere

Comunicarea se face, de regula:

a) Personal celui in cauza, sub luare de semnatura, cu specificarea datei pe exemplarul original sau in copie, sau

b)recomandat, la domiciliu, cu confirmare de primire.

Daca angajatul refuza sa primeasca comunicarea, angajatorul va face mentiune cu privire la refuzul salariatului de a semna.

ATENTIE!!!!Dovada comunicarii, respectiv actul prin care vi se face comunicarea este extrem de important, prin urmare va sfatuim:
-incazul in care decizia vi s-a comunicat personal, sa specificati pe langa faptul ca vi s-a adus la cunostinta, SI CE CONTINE DECIZIA PRIMITA:numar de pagini, continut , etc.. , astfel incat sa poata fie INDIVIDUALIZATA sufiecient si abea mai apoi sa semnati.
Mare atentie la ce semnati!!!!Cititi de mai multe ori documentul si in intregime!!!vedeti ce vi se cere de fapt sa semnati.Dupa ce ati verificat ca este intr-adevar o Decizie de concediere , efectuati mentiunile asfel:

Azi, (data)…….., mi s-a comunicat un exemplar al Deciziei nr…….din…… emisa de………….., continand (nr de pagini fata -verso daca e cazul)………, privitor la(ce act e :Hotarare AGA, Ordin, Decizie etc). Apoi semnati.

Nu va grabiti, indiferent de circumstante, dar mai ales aveti grija la continut, sa fie ceeace scrie ca e, nu un alt act, eventual un acord de incetare a contractului de munca prin acordul partilor.

Solicitati si dumnevoastra o semnatura de predare a comunicarii, de la cel ce v-o inmaneaza, cu specificarea :Azi…….., subsemnatul……….de la departamentul………am predat……….Semnatura

PASTRATI COMUNICARILE!!!!!!
Deoarece sunt probe in instanta e necesar sa pastrati comunicarile, respectiv ,
hartia de inaintare sau plicul prin care vi s-a comunicat prin posta Decizia

4.AVANTAJELE dumneavoastra daca va adresati instantei

E bine sa stiti ca , in temeiul legislatiei muncii beneficiati de anumite avantaje legale, care constitue un nou argument pentru a va adresa instantei cu o contestatie la decizia de concediere:

a)Probele concedierii

Confom art.287 Codul Muncii cel care trebuie sa aduca probe in fata instantei privitor la motivele concedierii este ANGAJATORUL, nu dumneavoastra.!!!!

Prin urmare, cel ce a emis decizia de concediere a dumnevoastra trebuie sa argumenteze in fata instantei, conform legii, ca a facut-o in mod legal.Din practica judiciara rezulta ca, din nefericire, putin angajatori respecta TOATE prevederile legale prevazute in legislatia muncii atunci cand opereaza concedieri(includem aici Codul Muncii dar si celelalte acte cum ar fi Contractele Colective de Munca la nivel de unitate sau ramura etc.) .Din aceste motive, statistic, mare parte decizii sunt ANULATE in instanta.Suntem convinsi ca fiecare dintre dvs. cunoasteti cel putin un caz in care angajatul concediat abuziv a avut castig de cauza, castigandu-si drepturile.Prin urmare aveti sanse mari!
Mai mult decat atat,in conformitate cu art.288 Codul Muncii, in cazul in care angajatorul nu aduce probele la termenul fixat de instanta, el poate fi decazut din beneficiul probei admise, ceeace insemna, ca o anumita proba , spre exemplu o comunicare a unei decizii sau un eventual acord al partilor de a inceta contractul de munca de comun acord, sa nu mai fie luate in seama de instanta.

b)Durata procesului

Conform art.286 din Codul Muncii, procesele privitor la contestatiile dumneavoastra se judeca IN REGIM DE URGENTAtermenele de judecata neputand fi mai mari de 15 zile
Aceasta prevedere este extrem de utila, din propria experienta putand sa va spunem ca, durata medie a solutionarii unei astfel de contestatii este intre cateva luni si un an.Desigur, durata procesului tine si de abilitatea avocatului ce va reprezinta

CE PRIMITI daca se admite contestatia

Daca contestatia se admite, obtineti:

1.Anularea deciziei de concediere.

2.DESPAGUBIRI egale cu salariul la care ati fi avut dreptul daca ar fi continuat lucrati,indexat, majorat si reactualizat si cu celelalte drepturi de care ati fi beneficiat.

Prin urmare, angajatorul ce a emis decizia de concediere va fi obligat prin hotarare judecatoreasca sa va plateasca TOATE DREPTURILE SALARIALE incepand cu momentul concedierii abuzive.
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de
15 zile
de la data cererii de executare adresate angajatorului , constitue infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda, conform art.277 Codul Muncii

Prin urmare, nu credem ca vre-un angajator nu va da curs acestor hotarari DE URGENTA.

3.Reintegrarea

Prin anularea deciziei de concediere se poate cere instantei si reintegrarea pe postul din care ati fost concediat.Aceasta insa trebuie solicitata expres instantei
Daca salariatul a solicitat reintegrarea, angajatorul este obligat sa il accepte la munca. Indiferent cate despagubiri ar fi platit, angajatorul trebuie sa dea curs reintegrarii.
Altfel se face vinovat de nerespectarea unei hotarari judecatoresti, ceea ce reprezinta infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda., conform art.278 Codul Muncii

4.Compensatii in cazul concedierii colective

Compensatiile sunt prevazute in Contractele Colective de Munca la diferite niveluri.
Este necesar sa cunoasteti ca acestea sunt de cel putin un salariu, conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel national 2007-2010.Este necesar insa sa vedeti si ce prevede Contractul colectiv de munca la nivel de ramura.
UNELE PREVAD SI COMPENSATII ECHIVALENTE CU 24 DE SALARII !!!

PRIN URMARE, NU AVETI DECAT DE CASTIGAT PROMOVAND O ACTIUNE IN INSTANTA!!!! NOI VA OFERIM TOT AJUTORUL DE CARE AVETI NEVOIE!

 1. Admin Said,

  Angajatii concediati castiga 85% din procesele cu patronii

  Din ce in ce mai multe firme recurg la disponibilizari pentru a reduce din cheltuieli, insa nu intotdeauna acestea respecta prevederile legale.

  In cazul in care angajatul are dreptate, poate actiona in instanta firma la care a lucrat, informeaza Gandul.

  In prima jumatate a acestui an, numarul cauzelor inregistrate pe rolul Tribunalului Bucuresti (TB) avand ca obiect contestatii formulate impotriva deciziei de concediere s-au dublat, ajungand la 502, fata de 205 contestatii inregistrate in prima jumatate a anului trecut.

  In semestrul doi din 2008, numarul contestatiilor a fost de 233, iar anul trecut, numarul litigiilor de munca a fost de 47.000 la nivel national.

  De regula, angajatii cheama in instanta companiile la care au lucrat pentru nereguli in privinta drepturilor salariale sau pentru nelegalitatea concedierilor colective sau individuale.

  Cea mai mare parte a litigiilor sunt initiate de angajati si castigate de acestia in proportie de 85%, a declarat Mariana Mizgoi, consultant juridic, HR Management Club..

  In cazul in care concedierea a fost facuta in mod abuziv, angajatul va apela la serviciile unui avocat. Tariful pentru avocat difera in functie de numarul de infatisari, dar si in functie de suma pe care angajatul o are de recuperat de la firma.
  Marti, 11 August 2009, ora 08:24
  Sursa: Ziare.com

 2. Traian Said,

  Felicitari pentru site! In sfarsit informatii utile si pentru angajati!

 3. Madeleine Said,

  Buna ziua,

  Ce pot face insa cand patronul ma pacaleste punandu-ne, pe mine si colegii mei, sa ne semnam demisiile, pe motiv ca ne schimba cartile de munca de pe o firma pe alta? Eu asta am patit si m-am trezit a doua zi ca de fapt, nu mai are bani sa ma plateasca si ma da afara.
  Ce pot face eu din punct de vedere legal? Problema este ca nu mai imi pot depune dosarul de somaj si ma indoiesc sincer ca mai imi vad vreun ban din salariu sau din zilele de concediu pe care nu mi le-a platit.
  Va multumesc

 4. eana mioara Said,

  In concediul de odihna (23 sept) am fost sunata de catre dir din Bucuresti care ma intreaba :
  – “Cum vrei sa procedezi?”
  – “Iti dai demisia si 6 salarii compensatorii sau astepti decizia de restructurare a postului???”
  – Astept decizia, (am raspuns eu fericita de vestea minunata in luna de miere)):)
  La data (13.11.2009) am venit la serviciu si am primit un plic in care se afla notificarea cu desfintarea postului 6 salarii compensatorii dar la 7 zile distanta dintr-e notificarea mea vine o hotarare prin care se anunta restructurare colectiva in termenii si conditiile prevazute ( 12 salarii)
  Am solicitat de la resurse umane o lamurire privind diferenta dintre mine si ceilalti angajati si mi s-a spus ca aceasta Hot de restructurare colectiva nu este sigura, sunt in negocieri cu sindicatul…bla bla bla si ca ei vor sa dea cati mai putini oameni afara si ca nu e nimic lamurit (desi listele sunt transmise la ITM)
  CUM PROCEDEZ ????O SEMNEZ????O TRIMIT ASA? AJUTOR!!!!!

  Intrebare:
  1)Daca listele sunt transmise la ITM nu este foarte clar ca se vor face restructurari colective?
  Nu am semnat notificarea inca, un avocat imi spunea sa fac o cerere de includere in categoria celor restructurati colectiv intrucat avem aceleasi drepturi

 5. George Said,

  Va rog mult sa ma ajutati. Am fost obligat sa semnez ca sunt de acord sa imi dau demisia ca altfel imi vor inchide cartea de munca cu litera ”i”. Cum stau treburile: Pe la Inceputul anului ne-au dat niste foi sa completam cate rate avem si la ce banci, prin urmare eu am trecut doar o denumire sau 2, nefiind de acord sa se afle ce credite am. Prin luna mai(a.c) au sunat niste banci la locul meu de munca comuncandu-le celor de la H.R ca nu am mai platit, eu bineinteles, platind, dar ramanand mereu in urma din cauza dobanzilor exagerat de mari. Am discutat aceasta situatie cu directoarea, spunand ca vom face ceva sa ma ajute sa nu mai raman in urma(sa-mi mai mareasca salariul sau ceva de genul). Peste cateva zile sunt chemat spunandu-mi ca a rezolvat situatia si sa merg pana sus sa vorbim si cu directorul regional. Ajungand sus, erau 3 persoane, 4 cu directoarea, acestea spunand ca au aflat de situatia mea si reprezint un pericol in casierie(eu fiin angajat pe postul de casier), drept dovada sa incetam contractul de munca cu acordul partilor comune, adica sa imi semnez demisia. Eu atunci le-am spus ca nu sunt de acord, amenintandu-ma ca tot ma vor da afara si cu litera “i” in cartea de munca pt ce nu am fost corect cu ei de la inceput si i-am mintit si referitor la creditele mele, ca am mai multe decat am declarat, spunandu-le ca nu vroiam sa se afle, era treaba mea. Ei(H.R) Interesandu-se in prealabil la la biroul de credit si CRB fara acordul meu, trantindu-mi in fata, ca astea sunt creditele pe care le am si reprezint un pericol. Nestiind cum sa procedez si fiindu-mi teama sa nu imi inchida cartea de munca cu litera ”i”, mi-am semnat demisia. Asta s-a intamplat in luna mai, cartea de munca inchizandu-se in luna iunie. Va rog sa ma ajutati daca mai pot face ceva, nu am luat nici o masura deoarece am avut si o cadere psihica si mult timp am stat in casa, gandindu-ma in continuare la ceea ce mi s-a intamplat.Va multumesc.Cu respect

 6. admin Said,

  Ar trebui sa faceti plangere la Politie, deoarece cele sesizate de dvs. au aspecte de infractiune.
  Pentru toate drepturile salariale neplatite si palta concediului de odihna neefectuat, faceti o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Munca de la sediul firmei si, in paralel, formulati actiune la Tribunalul din raza caruia domiciliati, sectia Litigii de munca.

 7. admin Said,

  pentru :eana mioara

  beneficiati si dvs. de cele 12 salarii compenstorii conform ART. 68 (1) din Codul Muncii.

  Promovati actiune la Tribunalul din raza caruia domiciliati in termen de 30 de zile de candati primit decizia de concediere( vedeti ca expira in data de 13.12.2009!!).Daca aveti nevoie de ajutor contactati-ma.

  Av.Antoanela Geaman

 8. bozianu cornelia Said,

  Va rog sa ma ajutati. angajatorul m-a dat afara insa a refuzat timp de o luna sa imi semneze decizia din care reiese ca nu mai sunt angajata. Nu am avut nimic de obiectat ca m-a dat afara, eu fiind studenta in ultimul an, chiar m-am bucurat oarecum. Problema e ca de cand sunt data afara 01.01.2010 angajatorul nu mi-a dat decizia si nu pot beneficia de somaj. Ba mai mult a zis ca ma da afara cu litera “i” pentru ca l-am enervat ca insist sa primesc acea decizie, neavand in realitate absolut nici un motiv. Va rog mult sa ma ajutati, a trecut o luna jumatate de cand nu mai lucrez si mi-e teama ca voi pierde dreptul de a lua somaj. Sa imi spuneti la cine trebuie sa apelez si ce documente ar trebui sa am.Multumesc din suflet

 9. bozianu cornelia Said,

  Am uitat sa va spun ca nu am semnat nici un preaviz si nici un alt document. Mi-a spus ca o sa considere ca sunt angajata in continuare si ca nu m-am prezentat la locul de munca – asta ca sa ma poata da cu litera “i”. La aceasta conversatie a fost martora si mama.
  Multumesc frumos. Astept raspunsul dv.

 10. Andra Said,

  Buna seara,

  Am nevoie de o singura lamurire: salariile compensatorii pentru Ramura Transporturi, conform Contractului colectiv de munca unic la nivel de ramura, se ofera doar in cazul concedierii colective sau si la cazurile individuale unde concedierea se face pe motiv de desfiintare a postului?

  Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!

  Va multumesc!

 11. mihaela_23 Said,

  Buna ziua!
  Am si eu o problema urgenta! am fost data in preaviz pe baza desfiintarii postului de munca, lucru survenit in urma cererii de negociere a salariului. M au amenintat ca ma dau cu disciplinar daca nu voi sta 8 ore la munca pe toata durata preavizului, respectiv 20 de zile lucratoare. eu am lucrat 4 zile lucratoare 8 ore apoi 4 ore, si ieri de asemenea am lucrat 4 ore, dupa care m au anuntat ca am ‘ok’ ul sa stau acasa sapt viit cu toate ca nu m au bagat in seama absolut deloc si m au jignit in ultimul hal. firma apartine de ramura de transport si nu vor sa mi dea 6 salarii compensatorii, banuiesc ca au un ccm la nivel de unitate. intrebarea mea este daca cel la nivel de unitate e inferior ramurei de transport, in instanta pot obtine salariile compensatorii? pot pune pbema si unei daune morale? am probleme cu pielea din cauza stresului acumulat din cauza ca m au amenintat si nu au vrut sa luam o decizie de omun acord cu programul pe care sa l desfasor si mi am exercitat singura acest drept….eu lucrez de 3 luni, cu preavizul la ei… e vreo pbema vechimea inceea ce priveste primirea salariilor compensatorii? va rog din suflet sa ma ajutati cu un sfat.
  cu stima,
  mihaela honcu

 12. mihaela_23 Said,

  am vrut sa zic ca ieri am lucrat 8 ore… din motivul asta sapt viit pot sta acasa, nu? multumesc din suflet, astept raspuns

 13. admin Said,

  Art. 80 CCMRT pe anii 2008-2010 prevede

  (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.

  Prin urmare, trebuie sa va acorde aceste salarii indiferent ca este vorba de concediere individuala sau colectiva.

  Av.Antoanela Geaman

 14. Marius 24 Said Said,

  Buna ziua !
  Am si eu o problema am fost concediat colectiv si am castigat in instanta procesul,
  acum ca trebuie sa ma reangajeze somajul care l-am avut trebuie sa-l dea inapoi din salariul care trebuia sa mil ofere firma si sa-mi ofere diferenta si daca voi fi concediat din nou sau imi voi da demisia pot primi din nou somaj ?
  Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra!

  Va multumesc!

Adaugati Comentariu